Звукозаписи з радіоархівів: відновлення музики у цифрі - Мазур, Олександр (Образ, 2021)
Цілісний історично-інформаційний аналіз проведено у науковому розрізі синергетики двох систем – звукозапису та радіомовлення. Методологічне забезпечення дослідження ґрунтувалося на використанні загальнонаукових і спеціальних методів. Об’єктом дослідження є музичні фонди радіокомпаній як архівні інформаційні ресурси. З урахуванням досвіду «BBC Radio 1» щодо створення унікального зібрання звукозаписів і напрямів використання музичних колекцій як об’єктів архівного зберігання, розкрито особливості фіксації музичних сесій у студіях звукозапису радіостанцій. Виявлено основні способи відновлення, реставрації та оцифрування фондових музичних фонограм суб’єктів радіомовлення. З’ясовано, за допомогою яких програмних продуктів виконуються завдання оцифровки. Автором підсумовується, що основою захисту та зберігання музичних колекцій радіоархівів є організація системи резервного копіювання та дублювання даних.