«The New York Times» про сучасну Україну: спроба узагальнення - Тарнавська, Ірина (Образ, 2019)
Вступ. 2014 р. став визначальним для України, остаточно закріпивши за нею європейський шлях розвитку. Євроінтеграційні процеси, про які так чи інакше говорили й писали протягом усього періоду незалежності, не лише актуалізувалися, а стали приводом для суттєвих трансформацій у державі та суспільстві. Інформаційно-аналітичне забезпечення цих процесів протягом останніх п’яти років відбувалося не лише вітчизняними медіаканалами, а й через закордонні ЗМІ, у тому числі й загальносвітовими. Дослідження специфіки висвітлення громадсько-політичних процесів в Україні транснаціональною газетою «The New York Times» є безумовно актуальним з огляду на геополітичні зміни, що відбуваються останні роки. Мета дослідження – визначити специфіку висвітлення євроінтеграційних процесів в Україні газетою «The New York Times». Методи дослідження. У ході проведеного дослідження за допомогою методів лінгвістичного аналізу вивчалися публікації транснаціональної північноамериканської газети «The New York Times», у яких висвітлювалися питання європейської інтеграції України за період 2013–2018 рр. Компаративістський підхід допоміг виокремити тенденції, притаманні саме «The New York Times», а елементи інтент-аналізу – визначити кола тем та питань, що обговорюються. За допомогою дискурс-аналізу зроблена спроба інтерпретації матеріалів як продукту комунікативної діяльності, що ведеться у конкретних громадсько-політичних обставинах та культурно-історичних умовах. Результати. Аналіз публікацій на онлайн-ресурсі та у друкованій версії «The New York Times» продемонстрував, що до президентських виборів у США 2016 року ключовою українською темою для Америки було врегулювання конфлікту на Сході України, питання ж досягнення нашою країною прогресу в реформах та інших євроінтеграційних явищах не є пріоритетними. З обранням нового Президента США акценти змінилися. Відсутність успіхів у реферуванні, політичні, економічні та соціальні проблеми, корупція стали інформаційними приводами поговорити про Україну, відповідно формуючи світову громадську думку про стан справ у країні. Висновки. У ході проведення дослідження з’ясовано, що «The New York Times» протягом 2013–2018 рр. змінила вектор висвітлення українських подій зі стримано-позитивного на відверто-критичний, що віддзеркалює ставлення офіційного Вашингтонa до України.