Постать Тараса Шевченка у періодиці Сумщини 1950–1980-х років - Звагельська, Оксана (Образ, 2018)
Життя і творчість Т. Шевченка тісно пов’язані з Сумщиною: тут він неодноразово бував, тут створив низку поезій та картин, звідси мав чимало друзів, найзнаковішими з-поміж яких можна назвати П. Куліша, братів Лазаревських, Г. Вашкевича, подружжя Хрущових та ін. Відповідно тема зв’язків Т. Шевченка з краєм постійно знаходила місце на сторінках газетної періодики. Мета дослідження – вивчення впливу краєзнавчих матеріалів про Т. Шевченка, опублікованих у газетах Сумської області за 1950-ті – 1980-ті рр., на масову аудиторію в плані її соціалізації. Характеризуються газети «Ленінська правда», «Маяк комунізму», «Радянський прапор» за 1950-й – 1989-й рр. Опрацьовано більше одинадцяти тисяч номерів указаних видань. Виявлено, описано та проаналізовано триста п’ятдесят публікацій різних жанрів про життя і творчість Т. Шевченка. Найчастіше повідомлялося про культурно-масові заходи, присвячені вшанування його пам’яті. Також газети писали про місце і роль Т. Шевченка в творчості митців Сумщини, про перебування в краї, зв’язки з уродженцями, а також аналізували його життя і творчість. Зазначені матеріали підготував 131 автор.