Проблематика моди на шпальтах часопису «Селянка України» / «Колгоспниця України» (1924–1941 рр.) - АСТАПЦЕВА, Христина (Образ, 2024)
Вступ. Повномасштабне вторгнення країни-агресора на територію України вкотре актуалізувало важливість поняття української ідентичності та змусило переосмислити історичні віхи розвитку журналістики, зокрема радянської української журналістики моди, у дискурсі не лише її відмінності від російського медійного продукту, але й довести унікальність, самобутність та цінність передовсім для світової спільноти. Актуальність та мета дослідження. Стаття репрезентує погляд на радянську пресу для жінок, зокрема її складову – тему моди, крізь оптику україноцентризму та антибільшовизму. Мета – продемонструвати функціонування української журналістики моди у межах перших десятиліть доби тоталітаризму в Українській РСР на прикладі часопису «Селянка України» / «Колгоспниця України» та виявити прикметні ознаки українського медійного продукту з галузі моди. Методологія. Дослідження ґрунтується на наскрізному вивченні часопису «Селянка України» /«Колгоспниця України» за всю історію його існування (1924–1941 рр.) за допомогою методів історизму, системності, соціокультурного аналізу та історико-антропологічного підходу. Результати. Досліджено, що матеріали про моду, які публікували на шпальтах «Селянки України» / «Колгоспниці України» з 1924 до 1941 р., за жанрами поділялися на фотозамітки, репортажі, проблемні статті, рецензії, епістолярні замітки, коментарі, а також статті практичного характеру. За підтемами виокремлено такі сегменти: (1) взірці жіночої краси УРСР; (2) кустарне виробництво одягу / тканин; (3) моделі одягу й технологія їх виготовлення; (4) поради щодо того, як одягатися й доглядати одяг; (5) посібники з крою і шиття; (6) промислове виробництво одягу / тканин; (7) пропаганда тоталітарної моди; (8) реклама швейного обладнання; (9) схеми ручних робіт із оздоблення одягу; (10) школи / курси крою та шиття. Висновки. З’ясовано особливості висвітлення теми моди у «Селянці України» /«Колгоспниці України» в період коренізації, колективізації та на початку Другої світової війни. Попри те що журнал був передовсім партійною трибуною та найбільш ідеологічно ангажованим часописом на тлі решти пресових видань для жінок Радянської України, питання моди з орієнтацією на читацьку аудиторію сільської місцевості в невеликих концентраціях та через фільтр більшовицької цензури висвітлювалося на шпальтах часопису.