Структурно-змістові особливості інформаційно-методичного вісника «Рада» - ГОРОХОВЯНКО, Ірина (Образ, 2024)
Вступ. Журнальна періодика України потребує детального наукового вивчення, особливо місцеві видання періоду Незалежності. Непересічним репрезентантом місцевої періодики є інформаційно-методичний вісник Тернопільської обласної ради «Рада». Актуальність і мета. Актуальність дослідження зумовлена відсутністю наукових студій журнальної періодики Тернопільщини. Мета – охарактеризувати структурні та змістові особливості інформаційно-методичного вісника «Рада» як репрезентанта місцевої преси. Новизна полягає в тому, що вперше описано вісник «Рада» відповідно до типології періодичних видань та з погляду структурно-змістової організації журналу. Методологія. Теоретичні джерела вивчено за допомогою методів аналізу та синтезу. Для опрацювання випусків журналу використано кількісний і якісний аналіз. На основі послідовної вибірки окреслено рубрикаційні особливості вісника. Для опису зібраного матеріалу застосовано контент-аналіз, методи класифікації та теоретичного узагальнення. Результати. З’ясовано, що за типологійними ознаками вісник «Рада» – текстове друковане журнальне періодичне видання, оригінальне та одномовне, офіційного, суспільно-політичного та виробничо-практичного призначення. Відповідно до самопозиціювання він містить інформаційні матеріали різної тематики та методичні напрацювання у галузі державного управління за 2002–2013 рр. Комунікативній стратегії видання підпорядкована система рубрик. Авторська діаграма відображає їх частотність і співвідношення за весь час виходу вісника і демонструє збалансоване подання різнотематичних матеріалів. У змістовій структурі видання значне місце займають публікації державотворчої, соціальної, правової, економічної, історичної, культурної тематики. Висновки. Уперше проведене наукове дослідження структурно-змістових ознак вісника «Рада» демонструє, що він є якісним місцевим виданням. Аналіз рубрикації засвідчує продуману структуру, у якій відображено різні тематичні аспекти, дотримано балансу між інформаційними та методичними публікаціями. Тематичне й змістове наповнення суголосне подіям у державі та області, засвідчує тенденції суспільного життя того часу.