Особливості роботи журналістів в умовах інформаційної війни - Жугай, Віталій; Тарасюк, Володимир (Образ, 2018)
У статті з урахуванням напрацювань дослідників окреслено генезис інформаційної війни і застосування її інструментів через діяльність засобів масової інформації та масової комунікації. Дослідження здійснено на аналізах прикладів інформаційної агресії Російської Федерації проти України та інших держав, а також із вітчизняної медіапрактики. Установлено, що пропаганді, психологічному тиску, маніпуляціям, а нерідко й відвертому обману представників російських ЗМІ українські більше протиставляють стандарти професійної етики, дотримуючись принципів об’єктивізму, збалансованості, правдивості, використовуючи розвінчувальну, спростувальну журналістику. На підставі проаналізованих теоретичних джерел, засобів масової інформації і масової комунікації запропоновано шляхи протидії інформаційній агресії. Обґрунтовано необхідність застосування асиметричних дій: підвищення медіаграмотності громадян, нейтралізації впливу фейкових повідомлень, використання альтернативних методів поширення новин, промоутування діяльності офіційних дипломатів, посилення ролі «народної дипломатії», активного використання й пропагування світового досвіду в боротьбі із зовнішньою інформаційною агресією.