Сакральний вимір російсько-української війни та роль християнських сенсів в іміджі України - Семенець, Олена (Образ, 2025)
Вступ. В умовах війни Росії проти України боротьба за християнські цінності, захист історичної сакральної спадщини – важливий складник інформаційного протистояння. Релігія російського православ’я, поєднана з політичною доктриною РФ, використовується Росією для виправдання агресії. Наукова та медійна спільнота України повинна глибоко розуміти сутність політики РФ та побудувати стратегічний захист національних християнських святинь і цінностей. Актуальність і мета. Дослідження має на меті розкрити вияви «сакральної війни» як одного з ключових напрямів збройної агресії Росії проти України, окреслити актуальні завдання державної політики України для захисту християнських святинь, цінностей і традицій та проаналізувати роль символічних складників іміджу держави в цих процесах. Методологія. Стаття відображає результати застосування підходу критичного дискурс-аналізу, який дає змогу проаналізувати дискурсивні практики впливу на громадську думку в ході медіатизації політичних процесів. Використано методи аналізу та систематизації результатів наукових досліджень, дискурсивний та семіотичний аналіз медійних матеріалів. Результати. У статті встановлено основні аспекти явища «сакральна війна» Росії проти України: доктрина «русского міра», інструменталізація релігії в Росії, прагнення держави-агресора привласнити українську історію та збройним шляхом захопити українські християнські святині. Визначено завдання України щодо захисту своїх святинь у війні збройній та інформаційній. Встановлено ключову роль символічних християнських складників іміджу держави в захисті національної історії та культури. Висновки. Захист і збереження національних християнських традицій, святинь і символів як осердя української духовності та національної культури є першорядним завданням державної політики. Важлива роль працівників медійної галузі на цьому історичному етапі – висвітлювати значення релігійних чинників у війні Росії проти України в збройному та інформаційному протистоянні.