Особливості взаємодії факторів соціокомунікаційної діяльності - Мітчук, Ольга; Гайдур, Наталія (Образ, 2021)
Вступ. Процес відбору певного змісту в масмедіа завжди супроводжується доцільним розумовим його сприйняттям та необхідністю застосування відповідних аналітичних індикацій. Масмедії впливають на реальність, але відстеження соціокомунікаційної діяльності засобів масової інформації, те, як сприймає зміст інформації суспільство, і досі є здогадкою. Актуальність дослідження. Відбір конкретного контенту в ЗМІ, за допомогою якого можна прослідкувати за раціональним, інтелектуальним споживанням цього контенту, вимагає використання певних аналітичних маркерів. Мата дослідження – опрацювання основних факторів медіапрактики, в основі яких лежить медіа вплив – обумовлює необхідність виконання таких завдань: виявити фактори взаємодії соціально-комунікативної діяльності; охарактеризувати фактори соціально-комунікативної активності в контексті пізнавальних здібностей масової аудиторії. Методи дослідження. Основою наукового дослідження є аналіз теоретичних досліджень цієї проблеми, які проводили комунікатори, соціологи, філософи та філологи. Методологічною основою наукового дослідження є принципи збору та відбору фактичних та аналітичних матеріалів, емпіричних, порівняльних, узагальнених, класифікаційних методів, а також аналізу й синтезу та порівняльного аналізу. На їх основі запропоновано класифікаційні схеми таких явищ інформаційної діяльності. Результати. Аудиторія не довіряє пропаганді, а довіряє ЗМІ, які є носіями якоїсь конкретної пропаганди. Особливості взаємодії факторів соціальнокомунікаційної діяльності викликає конкретні питання, які вписуються в дискурс проблеми комунікаційного рефлюксу. Медіакритика виявляє маніпулятивні прийоми, властиві ЗМІ, деформацію ЗМІ тощо, але насправді вона не захищає аудиторію чи уяву аудиторії. Але завдяки критиці ЗМІ суспільства стають прозорішими, більш відкритими, що дозволяє сподіватися на точніше спостереження з боку самого суспільства, його дій, перспектив його розвитку.