Культурно-пізнавальний контент літературно-кулінарного шоу «ЕнеЇда» - МИХАЙЛЮТА, Валентина (Образ, 2021)
У статті розглядається розвиток розважальних шоу в Україні на прикладі кулінарно-літературного шоу «ЕнеЇда». Особливістю програми є поєднання кулінарного шоу із пізнавальним контентом – літературою й історією. Досліджено три сезони випуску програми, з’ясовано культурно-пізнавальної цінності шоу, проаналізовано особливості формату та подачі інформації. Переглянуті випуски дозволяють узагальнити методи й прийоми, які можна сформулювати як «формулу успіху». Структура відображає пізнавальну концепцію програми, що апелює до національної пам’яті та зосереджена на національній тематиці. Нетрадиційне поєднання кулінарії з літературою розглядається як можливість підвищувати пізнавальний та інтелектуальний рівень телебачення, котре останні двадцять років втрачає свої освітні функції, створюючи власні та адаптуючи запозичені формати, демонструючи й пропагуючи аудиторії низький стиль.