«Не дуже зручний співробітник»: Леся Українка в журналі «Жизнь» (1900–1901) - Георгієвська, Вікторія; Дубецька, Оксана (Образ, 2021)
Мета цієї статті – простежити мотиви й шляхи співробітництва Лесі Українки в петербурзькому літературно-політичному журналі «Жизнь», ґрунтуючись передусім на її листуванні того часу (1899–1901). Використано джерелознавчий аналіз епістолярної спадщини Лесі Українки, що базується на хронологічно-типологічній характеристиці життєвої і творчої біографістики письменниці й публіцистки; систематизації фактів і висловлювань, пов’язаних із функціонуванням журналу «Жизнь», його співробітниками, творчими планами Лесі Українки. З’ясовано, що серед основних мотивів співробітництва Лесі Українки з петербурзьким місячником були такі: демократичне спрямування журналу, авторитет його авторів і працівників, можливість бути принциповим оглядачем і пропагандистом українського та європейського письменства, а також матеріальні стимули.