Гендерні концепти в сучасних українських медіа - Чорнодон, Мирослава (Образ, 2021)
Вступ. Актуальність теми наукової статті зумовлена процесами пошуку нових концепцій та застосуванням нових підходів до вивчення гендерних концептів сучасної періодики для жінок і чоловіків в Україні. Вивчення гендерних концептів є актуальним, оскільки дозволяє виявити нові тенденції та ознаки сучасних гендерних образів. Мета роботи полягає у з’ясуванні гендерних концептів у площині дослідження сучасної періодики для жінок і чоловіків. Методи дослідження. Гендерна психологія послуговується методами різних наук, насамперед соціологічних, педагогічних, лінгвістичних, психологічних, соціально-психологічних. Результати. Концепт, концептосфера включають гендерні ознаки, що уможливлює гендерний підхід для дослідження гендерного контенту сучасної періодики для жінок та чоловіків. Концептуальний аналіз сучасних видань у межах гендерної концептосфери дозволяє виявити й співвіднести метагендерні та гендерні концепти, що фігурують у суспільстві.Виявлено основні гендерні концепти та їх похідні, а також співвідношення між ними. З’ясовано, що гендерні концепти співіснують в тісні взаємодії між собою, тобто концепт «жінка» знаходить своє відображення у концепті «чоловік» це висвітлено у такому категоріальному співвідношенні як: «жінка – чоловік». Висновки. В основі гендерної концептосфери функціонують базові гендерні макроконцепти «жінка» й «чоловік», які вживаються у досліджуваній періодиці в різних співвідношеннях в залежності від того, які ролі виконуються жінкою чи чоловіком у суспільстві. І саме від виваженості, вдумливості, відповідального підбору гендерних характеристик, що подаються у гендерно маркованій періодиці формуються сучасні та майбутні гендерні образи, популяризуються уявлення про ідеальних жінок і чоловіків, їхні потреби, можливості, обов’язки у сім’ї, на роботі, й загалом у всіх сферах життєдіяльності а отже формується духовна і психологічна складова суспільства.