М. Слабошпицький «Велика війна»: антропологічна парадигма як основа публіцистичних роздумів - Насмінчук, Ірина (Образ, 2021)
Авторка аналізує проблематику й поетику документально-публіцистичного видання М. Слабошпицького «Велика війна. 2014… Україна: виклики, події, матеріали». З’ясовується вплив мілітарного фактора на свідомість людини. Особливості авторської концепції діалектики людського та мілітарного розкриваються в аспекті антропологічної рецепції. У такому ракурсі проаналізовано взаємозв’язок антиномій «людина – влада», «людина – соціум», «людина – держава», «людина – нація». Доведено, що перший рік війни відрефлектовано на різних рівнях травматичного досвіду. Відтак креативний сенс авторського задуму виявив себе в оформленні публіцистичного тексту як різкого протиставлення відчайдушного героїзму українських воїнів із одного боку та бездарності командування – з іншого.