Російське вторгнення в Україну в дзеркалі італійської преси - СІМАШОВА, Анастасія (Образ, 2024)
Вступ. Із початком російського повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року Італія, яка тривалий час мала тісні економічні, політичні, культурні зв’язки з росією, опинилась у ситуації деякого суспільного та політичного дисбалансу. Наявність різних, навіть протилежних між собою поглядів знайшло відображення в медійній площині: деякі з видань зайняли відверто проукраїнську позицію, інші – якщо не відверто проросійську, то відверто антинатовську, подаючи інформацію про причини, перебіг та можливі варіанти завершення війни відповідно до цих позицій.Актуальність і мета. Актуальність дослідження полягає в необхідності досліджень наративів італійської преси про російсько-українську війну. Метою статті є окреслити візію російсько-української війни в одному з провідних італійських видань «La Repubblica».Методологія дослідження передбачає проведення кількісного та якісного контент-аналізу публікацій сайту та архіву випусків «La Repubblica» у період з 24.02.2022 р. до 1.05.2022 р. Метод систематизації дав змогу систематизувати результати, отримані під час автоматизованого дослідження, метод узагальнення – зробити змістовні висновки наукової розвідки.Результати. Якісний аналіз публікацій засвідчує, що інформаційні повідомлення, що стосуються України, на сайті «La Repubblica» з початку російського вторгнення виходять окремою щоденною публікацією «Війна росія-Україна, новини за [дата]». Загальна кількість згадувань у публікаціях за ключовим словом «війна Україна» за допомогою автоматичного пошуку становить 7 767 згадувань. Із цього масиву було виокремлено найбільш вживані сполучення й об’єднано їх у 8 тематичних блоків: «Зеленський», «біженці», «Маріуполь», «російські війська», «Буча». З’ясовано, що тільки невелика частка публікацій на шпальтах та на сайті «La Repubblica» містить терміни «нацисти», «неонацисти».Висновки. За результатами обробки даних встановлено, що італійська газета La Repubblica висвітлює інформацію про російсько-українську війну в межах війни за демократичні цінності, де Україна та її населення розглядається як жертва невмотивованої агресії російської федерації, українських політичних діячів зображають як нових символів гуманістичних цінностей. Помічено намагання не акцентувати на гострих питаннях щодо України чи питань внутрішньої української політики, що частково може бути визначено як «проукраїнська» пропаганда. Отримані результати є важливими для включення італійських ЗМІ у загальну картину висвітлення російсько-української війни в європейських ЗМІ.