Блогосфера України: контент-аналіз антивакцинної кампанії під час пандемії COVID-19 - ШЕВЧЕНКО, Вікторія; ЗУБАР, Петро (Образ, 2024)
Вступ. Пандемія COVID-19 спричинила сплеск уже існуючих антивакцинних настроїв в Україні, які становлять загрозу для громадського здоров’я. Це дослідження спрямоване на аналіз антивакцинної кампанії в українській блогосфері, яка активізувалася під час пандемії та згуртувалася довкола питань, пов’язаних із коронавірусом.Актуальність і мета. Актуальність дослідження обумовлена популяризацією антивакцинних настроїв в Україні, якій сприяє зростаючий вплив блогосфери як потужного каналу поширення контенту деструктивного характеру. Мета – виявлення ключових категорій, до яких апелювали блогери, що проводили кампанію проти щеплення від коронавірусної хвороби в Україні під час пандемії COVID-19.Методологія. Для визначення найвпливовіших представників антивакцинного руху в Україні проведено моніторинг медіа, які спеціалізуються на викритті фейків і дезінформації щодо COVID-19, та визначено список каналів найпопулярніших українських блогерів-коронаскептиків і противників вакцинації. Після цього було вивчено 232 відео, опублікованих на каналах цих блогерів. Застосовано метод контент-аналізу для виявлення ключових меседжів та закликів, що використовувалися противниками вакцинації.Результати. Найпопулярнішими представниками антивакцинного руху в Україні серед блогерів стали юристи, псевдоексперти, самопроголошені правозахисники та громадянські журналісти, а також прихильники теорій змов. Їхня медійна активність вакцинації була зафіксована упродовж всієї пандемії коронавірусної хвороби в Україну та деякий час після її закінчення. Виявлено хронологію та причини основних сплесків їхньої активності та зацікавленості аудиторії. Визначено найбільш поширені категорії, до яких апелювали блогери в рамках кампанії проти щеплення, а також їхні заклики та об’єкти критики.Висновки. Дослідження демонструє, що українські противники вакцинації політизують питання щеплень, активно використовуючи конспірологічну риторику. Сплески їхньої активності були пов’язані з початком карантину, а також з обговоренням та прийняттям Закону про систему громадського здоров’я. Ключові категорії меседжів блогерів-коронаскептків – порушення прав (як основних, так і на труд, вибору, тощо), безпека (вакцини чи самої хвороби), теорії змови та питання моралі. Найпопулярніший заклик противників щеплень – «мислити критично» та не підкорятися вимогам, пов’язаним із вакцинацією чи карантинними обмеженнями. Основні об’єкти критики – влада, різноманітні установи та медіа. Подальше вивчення дискурсивних стратегій антивакцинних кампаній сприятиме формуванню ефективного контрнаративу.