Функції та проблеми сучасних українських літературних конкурсів - БОНДАР, Ольга (Образ, 2024)
Вступ. У статті окреслено основні функції та проблеми сучасних українських літературних конкурсів, які в 1990-х рр. з’явились із необхідності наповнити національний книжковий ринок україномовними виданнями і здебільшого розглядаються в науковому дискурсі як інструмент просування.Актуальність і мета. Оскільки надмір уваги до однієї функції літературних та книжкових нагород і водночас нехтування іншими негативно позначається на їхній інституціональній стійкості, на часі є потреба звернути увагу на інші функції, комплексом яких забезпечується стійкість інституції в кризові періоди. Мета статті – окреслити функції сучасних українських літературних конкурсів, а також основні проблеми, які позначаються на їхній інституціональній стійкості.Методологія. Джерельною базою взято результати опитування авторів і авторок літературних творів, чиї відповіді було проаналізовано та систематизовано з використанням методів статистики і контент-аналізу.Результати. Результати показують, що літературні конкурси як інституція, окрім інформаційно-рекламної функції, виконують також експресивно-емоційну й мотиваційну функції, а також формування читацьких уподобань, комунікативну та маркетингову, функцію наповнення книжкового ринку. Унікальними функціями, притаманними лише літературним конкурсам, є посередницька функція, а також вираження особистої ідентичності, популяризації української мови та забезпечення гендерної рівності. Окреслено три групи проблем літературних конкурсів, як-от проблеми, пов’язані з організаційними процесами; проблеми, пов’язані із роботою суддів; не підпорядковані інституції проблеми.Висновки. Літературні конкурси як інституція виконують або мусять виконувати багато функцій, які наразі мало вивчені на теоретичному рівні, а на практичному не реалізуються або реалізуються не повною мірою через певні проблеми, що ставить під загрозу їхню інституціональну стійкість.