Сатирично-гумористична преса Одеси кінця ХіХ Століття - Сидоренко, Наталя (Образ, 2018)
Мета дослідження – окреслити основні характеристики сатирично-гумористичної преси Одеси кінця ХІХ ст. (з’ясувати умови виходу в світ видань, простежити творчу біографію редакторів-видавців, визначити жанрові та змістові особливості публікацій). Об’єкт – сатиричногумористичні збірники, 16 однотипних видань, що досі не були введені в науковий обіг. При дослідженні змісту, обставин та умов виходу в світ обраних об’єктів, з’ясуванні особистостей праці редактора-видавця й авторів використовувалися такі методи, як довідково-бібліографічний, біографічно-описовий, проблемно-тематичний, жанровий. Знайдено й описано 16 сатирично-гумористичних збірників (Одеса, 1876–1896). Досліджено літературну, редакційно-видавничу діяльність п’яти із 12 ініціаторів обраної для аналізу преси (М. Ліновський, М. Фрейденберг, Л. Корнман, Ю. Сандомирський, А. Рабинович); розширено спектр їхньої журналістської праці, внесено деякі уточнення в біографічні дані.