«Демократичне Цунамі» як онлайн-етап руху за незалежність Каталонії - Зініченко, Владислав; Удовенко, Анна (Образ, 2023)
Вступ. Незалежність Каталонії – це питання, яке хвилює іспанську політику навіть не протягом років, а протягом століть. У 2012 р. більшість у парламенті отримали депутати, які ухвалили Декларацію про суверенітет. У 2017 р. каталонський парламент проголосив незалежність від Іспанії. У відповідь іспанська влада заарештувала ініціаторів цього рішення. Протестувальники вийшли на вулиці проти ув’язнення лідерів каталонських сепаратистів. Це вплинуло на появу нової протестної групи «Демократичне Цунамі», яка відіграла важливу роль у боротьбі за незалежність Каталонії.Мета дослідження. Основна мета цієї роботи – описати соціальний рух «Демократичне Цунамі» з точок його походження, учасників, організаційної структури, стратегії та тактики, опублікованого контенту, символів, ідеології, впливу та відповіді держави на його дії.Методологія. Основними методами цієї роботи є вторинний аналіз даних (два етапи) і якісний контент-аналіз (649 твітів). Період дослідження – із серпня 2019 р. по лютий 2020 р. Необхідні дані були зібрані з сайтів ЗМІ та соціальних мереж.Результати. Наявні дані дозволили виокремити комунікаційні стратегії руху «Демократичне Цунамі» та навести їх приклади. Наукова стаття описує роботу різноманітних інструментів онлайн-комунікації (соціальні мережі, мобільний додаток), які використовувалися рухом для досягнення своїх цілей. Цікавим фактом є те, що іспанська влада виявилася не готовою до протистояння з новими технологіями. Досліджувані практики можуть бути запозичені й використані в будь-якій країні світу для схожих процесів та явищ у суспільстві.Висновки. Хоча «Демократичне Цунамі» існувало лише пів року, воно змогло вивести рух за незалежність на новий етап розвитку. Головною особливістю стало ефективне використання соціальних мереж та мобільного додатку. Ці інструменти «Демократичного Цунамі» спростили процес мобілізації та координації між лідерами та протестувальниками, трансформували рух за незалежність Каталонії в більш приватну та високозахищену протестну спільноту.