Особливості розвитку українського ринку книг нонфікшнв умовах повномасштабної війни - Зелінська, Анастасія (Образ, 2025)
Вступ. Повномасштабна російська військова агресія проти України, розпочата в лютому 2022 року, стала визначальним чинником трансформації усіх сфер суспільного життя, зокрема й українського книговидання. Дослідження розвитку ринку книг нонфікшн в цих умовах є важливим, оскільки зміни у попиті на таку літературу можуть відображати актуальні суспільні потреби в аналізі історичних подій, осмисленні сучасних викликів та пошуку шляхів подолання кризових явищ.Актуальність і мета. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю комплексного аналізу впливу війни на функціонування та розвиток українського книжкового ринку, зокрема сегменту нонфікшн. Війна внесла корективи у виробничі процеси видавництв, логістику, споживчі вподобання та загальну економічну ситуацію в країні. Метою дослідження є виявлення та аналіз ключових тенденцій і особливостей розвитку ринку нонфікшн літератури в Україні в умовах повномасштабної війни, визначення основних викликів та перспектив подальшого розвитку ринку.Методологія. Використано теоретичні та емпіричні методи. Вся наукова процедура ґрунтувалася на соціально-комунікаційному підході. Здійснено аналіз літератури, контентаналіз, спостереження, прогнозування. Період дослідження – із березня 2022 р. по січень 2025 р. Необхідні дані були зібрані з відкритих джерел, сайтів цифрової аналітики та платформ соціальних медіа.Результати. У результаті проведеного дослідження встановлено ряд ключових тенденцій розвитку українського ринку книг нонфікшн в умовах повномасштабної війни. Зафіксовано зростання попиту на літературу історичної тематики, мемуари, військову прозу та книги, що аналізують сучасні суспільно-політичні процеси. Війна також суттєво вплинула на діяльність видавництв та книжкових магазинів, змусивши їх адаптуватися до нових умов.Висновки. Результати дослідження мають важливе теоретичне та практичне значення. Вони дозволяють глибше зрозуміти вплив екстремальних умов воєнного часу на розвиток культурних індустрій, зокрема книжкового ринку нонфікшн. Отримані результати можуть бути використані для розробки стратегій підтримки та розвитку українського книговидання, а також для прогнозування подальших тенденцій розвитку ринку в умовах післявоєнного відновлення.