Контентне розмаїття у виданнях для дітей: досвід Cкандинавії - Катеринич, Петро (Образ, 2023)
Вступ. Aftenposten Junior, SvD Junior та Postimees Juunior – три газети, що з’явилися в Норвегії, Швеції та Естонії відповідно. Предметом дослідження є газети для дітей – Aftenposten Junior, SvD Junior та Postimees Juunior. Об’єктом дослідження є різноманітність візуального контенту та цифрових функцій цих газет, а також те, як вони сприяють підвищенню медіаграмотності та громадянської активності серед юних читачів.Актуальність. Хоча існують дослідження газет для дітей загалом, вивчення схожості та відмінностей між газетами з різних країн і регіонів обмаль. Досліджуючи підходи Aftenposten Junior, SvD Junior та Postimees Juunior, ми отримуємо уявлення, як газети для дітей можуть бути адаптовані до потреб та інтересів різних авдиторій.Методологія. Для проведення порівняльного аналізу видань Aftenposten Junior, SvD Junior та Postimees Junior ми спочатку визначили критерії оцінки візуального, текстового та цифрового різноманіття. Потім систематично переглянули та проаналізували публікації, зосередившись на обраних критеріях. Для візуального різноманіття ми оцінювали використання зображень у публікаціях. Для текстового різноманіття розглядали тематику та висвітлені питання, а також представлення різних точок зору. Щодо цифрового розмаїття, ми оцінювали ступінь цифрової інтерактивності та залучення, які пропонує кожне видання. Після завершення аналізу порівняли результати трьох видань, виокремивши подібності та відмінності в їхньому візуальному, текстовому та цифровому розмаїтті.Результати. Завдяки порівняльному аналізу Aftenposten Junior, SvD Junior та Postimees Juunior ми виявили, як ці видання успішно використовують візуальне та текстове розмаїття для створення цікавих та інформативних новин для юних читачів. Іншим важливим аспектом цифрового різноманіття є впровадження мультимедійних елементів для покращення читацького досвіду.Висновки. Дослідження проливає світло на виклики та можливості дизайну газет для дітей, беручи до уваги необхідність візуального та текстового розмаїття для утримання уваги юних читачів.